Knalkleurig verfpoeder in Color Run

230616 SintNyk Klimmerbled colorfestival c SybrichKampen 3 1000

Dikke pret vrijdagmiddag voor 330 leerlingen van de basisscholen It Klimmerblêd en De Paedwizer in Sint Nicolaasga. Ze deden mee aan de zogeheten Color Run, een uit India overgewaaid feest waarbij deelnemers elkaar met kleurige verfpoeder bestrooien. Drie knallende kleuren poeder zorgden voor grote bonte wolken in het felle zonlicht.

De leerlingen startten op hun eigen schoolplein en liepen door de poederwolken naar het plein van de andere school. Ter afsluiting konden ze freerun-activiteiten meedoen. Vrijwilligers van de brandweer in Sint Nicolaasga zorgden voor een spectaculaire doucheregen, waaronder de leerlingen zich konden afspoelen.

Het kleurige festijn werd georganiseerd door Jong Tsjûkemar ter afsluiting van een projectweek over natuur en cultuur op de scholen. Met het project wil de club, waarbinnen dertien scholen rond de Tsjûkemar actief zijn,het bewustzijn van jongeren over hun eigen leefomgeving vergroten..

Wethouder Barbara Gardeniers van gemeente De Fryske Marren gaf het startschot voor de verschillende lopen. Leerlingen uit de groepen 1 tot en met 4 overbrugden een afstand van een kilometer. Leerlingen uit de bovenbouw liepen 2,5 kilometer.

Foto’s: Sybrich Kampen-op de Hoek

230616 SintNyk Klimmerbled colorfestival c KLimmerbled

Foto: It Klimmerblêd

Natuur- en Cultuurweek van Jong Tsjûkemar geopend
Gepubliceerd op: 24 mei 2023

Gedeputeerde Friso Douwstra van provincie Fryslân heeft 8 mei de Natuur- en Cultuurweek van Jong Tsjûkemar geopend. De leerlingen van basisschool Twa yn ien in Echtenerbrug startten de week met de Friese taal. Dichter van Fryslân Sigrid Kingma droeg het eerste gedicht voor over het ontstaan van het meer. Zanger Sipke de Boer zong een Tsjûkemar-lied.

In de Natuur- en Cultuurweek gaan de kinderen van dertien basisscholen naar onder andere het Woudagemaal in Lemmer, maken ze een boswandeling in Sint Nicolaasga en leren ze meer over het leefgebied van de ringslangen en amfibieën in Rohel. ,,De kinderen gaan de omgeving in en leren van hun eigen omgeving”, zegt Marleen Brouwer van Jong Tsjûkemar. ,,Er is ook ontzettend veel te leren in het gebied.”

Gedeputeerde Douwstra vindt het initiatief ‘machtich moai’. ,,De kinderen gaan erop uit om in de eigen omgeving te leren en niet alleen in de schoolbanken zitten. Dat ze een rietdekker of boer bezoeken, is prachtig. Het is belangrijk om de taal en cultuur op deze manier door te geven.”

Cultuur en Natuur is een van de vier onderdelen van Jong Tsjûkemar. Het lesprogramma stond vorig jaar in het teken van bewegen met onder andere een skeelerles in Sint Nicolaasga, meekijken op het skûtsje van Echtenerbrug en een les in freerunning. De volgende projectweek, Techniek, staat voor dit najaar gepland. Jong Tsjûkemar wordt ondersteund door de Club van Aanjagers van de Tsjûkemar.

Tekst en foto: Brenda van Olphen

Startschot Jong Tsjûkemar beweegt op De Trieme

Burgemeester Fred Veenstra heeft vanmorgen het startschot gegeven op De Trieme voor Jong Tsjûkemar beweegt.

Jong Tsjûkemar is een project van de Club van Aanjagers, waarbij leerkrachten en ondernemers samenkomen om de jeugd van hun eigen woonomgeving te laten leren en ontdekken. Van 5 t/m 16 september gaan de kinderen van diverse scholen aan allerlei sportieve activiteiten in de omgeving deelnemen. Op De Trieme zijn ze vanmorgen gestart met freerunning. Een survivalbaan, skeeleren en activiteiten op het water zijn onder meer ook onderdeel van deze editie.

Jong Tsjûkemar van start op De Trieme

In het voorjaar komt Jong Tsjûkemar terug met het thema ‘ontdekt’. Kijk voor meer informatie op hun website.

Feetselijke opening van Jong Tsjûkemar beweegt bij De Trieme

Gebied leefbaar houden met Jong Tsjûkemar Beweegt

SINTJOHANNESGA – Jong Tsjûkemar, onderdeel van de Club van Aanjagers, heeft als doel om de regio ook in de toekomst leefbaar te houden. Maandag werd voor het gebiedsonderwijs daar een start mee gemaakt.

Op het plein van basisschool De Trieme in Sintjohannesga gaf burgemeester Fred Veenstra, het startschot. Daarna kregen de leerlingen les in Freerunning. Het eerste programma onderdeel van in totaal twee weken verschillende activiteiten in het gebied rond de Tsjûkemar. Zo wordt er onder andere geskeelerd, krijgen de kinderen een clinic op de survivalbaan en een rondleiding op een IFKS skûtsje.

Bewegen is een van de vier onderdelen van Jong Tsjûkemar. De programma’s voor cultuur, natuur
en techniek volgen in 2023.

Uniek
Aan Jong Tsjûkemar werken elf lokale scholen uit de Tsjûkemarregio mee. Daarnaast liften de scholen in Scharsterbrug en Langweer mee op het project. ,,Dat is uniek, alle overkoepelende onderwijsorganisaties in het gebied zijn vertegenwoordigd”, laten Gesina Zeldenrust en Inge de Koning weten. Zij hebben twee jaar aan het project gewerkt en willen hiermee de omgeving van de Tsjûkemar groter onderdeel van het basisonderwijs laten zijn. Het gebied moet daarmee ook in de toekomst leefbaar worden gehouden.